Hvad ved du om makroner?

Makroner er små og farverige kager, som oprindeligt stammer fra Frankrig, men som er blevet populære over hele verden. De består af to runde skaller lavet af mandelmel, sukker og æggehvider, som er fyldt med en cremet ganache, smørcreme eller marmelade. Makronerne kan have forskellige smage og farver, f.eks. chokolade, vanilje, jordbær, pistacie, citron eller karamel.

Makronernes historie går tilbage til det 16. århundrede, hvor de blev introduceret i Frankrig af kokke fra Italien, som arbejdede for den franske dronning Katarina de’ Medici. Dengang var makronerne simple småkager uden fyld, som blev bagt i ovnen. I det 19. århundrede begyndte nogle konditorer i Paris at lave makroner med fyld imellem, hvilket gav dem et mere luksuriøst udseende og en blødere konsistens. Denne stil blev kendt som parisisk makron og blev snart en delikatesse blandt de fine franske kager.

Makroner kræver en vis finesse og tålmodighed at lave, da de er meget følsomme over for temperatur, fugtighed og teknik. Dejen skal blandes og piskes på den rigtige måde, så den får en glat og skinnende overflade, men også en lille “fod” i bunden, som dannes under bagningen. Skallerne skal hvile i mindst 30 minutter inden de bages, så de danner en tynd hinde, som hjælper dem med at hæve og ikke sprække. Fyldet skal være fast nok til at holde skallerne sammen, men blødt nok til at smelte i munden.

Makroner er ikke kun smukke og velsmagende, men også alsidige og kreative. Man kan eksperimentere med forskellige smage og farver, og pynte dem med glasur, perler eller spiseligt guld. Makroner er perfekte til enhver lejlighed, hvad enten det er en fest, en picnic, en gave eller en forkælelse. De er små stykker af himmel, som kan nydes med en kop te, kaffe eller champagne.

For at lave makroner skal man have følgende ingredienser: 150 g mandelmel, 150 g flormelis, 110 g æggehvider (ca. 3 æg), 150 g sukker, en knivspids salt og eventuelt nogle dråber frugtfarve. Til fyldet skal man have 100 g mørk eller hvid chokolade, 100 g fløde og eventuelt nogle teskefulde af ens yndlingssmag, f.eks. vanilje, kaffe, citron eller hindbær. Med de ingredienser bør makroner være naturligt glutenfri, men sådan er det desværre ikke altid. Der kan være tilføjet hvede. Enten bevidst, eller fordi de er lavet i et bageri hvor der anvendes hvedemel til anden produktion. Desuden skal man have en sprøjtepose, en bageplade, bagepapir og en ovn.

Her er trinene for at lave makroner:

– Sigt mandelmel og flormelis sammen i en skål og bland dem godt.

– Pisk æggehviderne med en elpisker i en anden skål, indtil de danner bløde toppe. Tilsæt sukkeret lidt efter lidt, mens du pisker, indtil marengsen er fast og blank. Tilsæt salt og frugtfarve, hvis du ønsker det, og pisk igen, indtil farven er jævnt fordelt.

– Fold forsigtigt mandelmelblandingen i marengsen med en spatel, indtil dejen har en tyk og flydende konsistens. Pas på ikke at overblande eller underblande dejen, da det kan ødelægge makronernes form og tekstur.

– Fyld en sprøjtepose med dejen og sprøjt små cirkler på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad lidt plads imellem hver cirkel, da de vil udvide sig under bagningen. Bank let på bagepladen mod bordet et par gange, så eventuelle luftbobler forsvinder. Lad skallerne hvile i 30-60 minutter ved stuetemperatur, indtil de er tørre at røre ved.

– Forvarm ovnen til 150 °C og bag makronerne i 12-15 minutter, indtil de er hævede og faste. Lad dem køle af på bagepladen, inden du løsner dem forsigtigt fra bagepapiret.

– For at lave fyldet skal du hakke chokoladen og komme den i en skål. Opvarm fløden i en lille gryde, indtil den næsten koger, og hæld den over chokoladen. Lad det stå i et minut, og rør derefter rundt, indtil chokoladen er smeltet og blandingen er glat. Tilsæt din yndlingssmag, hvis du ønsker det, og lad ganachen køle af i køleskabet, indtil den er tyk nok til at sprøjte.

– Fyld en sprøjtepose med ganachen og sprøjt en lille mængde på den flade side af en makronskal. Tryk en anden makronskal ovenpå, så de danner et sandwich. Gentag med resten af skallerne og ganachen. Opbevar makronerne i en lufttæt beholder i køleskabet i op til en uge, eller i fryseren i op til tre måneder.